Dag na dag voelen we in onze portemonnee dat het leven duurder wordt: hogere rekeningen voor gas en elektriciteit, benzine wordt onbetaalbaar, de huurprijzen swingen de pan uit …. Hoe zit dat met de onderhoudsbijdragen voor kinderen van gescheiden ouders?
Ouders hebben een onderhoudsplicht tegenover hun kinderen: zij betalen de kosten voor voeding, huisvesting, verplaatsing, kleding. enz.
Gescheiden ouders vervullen hun onderhoudsplicht:
-
in natura, bijvoorbeeld de ouder bij wie het kind verblijft betaalt de kosten voor water, verwarming van de kamer van het kind, enz.;
of - door een som geld te betalen aan de andere ouder: een onderhoudsbijdrage.
Het bedrag van de onderhoudsbijdrage wordt via de indexering aangepast aan de prijsstijgingen.
Tijdstip van de indexering
De indexering gebeurt 1 keer per jaar, op de verjaardag van het vonnis of de overeenkomst, of op een andere datum die daarin is bepaald.
Ook als er in het vonnis of in de overeenkomst niets staat over de indexering, dan kan je de indexering vragen.
Berekening van de indexering
Je vindt de indexcijfers terug op de website van de FOD Economie.
De formule om de indexering te berekenen is:
- Je vermenigvuldigt het basisbedrag van de onderhoudsbijdrage in het vonnis of de overeenkomst met het nieuwe indexcijfer (dat is van de maand voorafgaand aan het moment van aanpassing).
-
Daarna deel je dat resultaat door het basisindexcijfer.
Het basisindexcijfer is het indexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand van het vonnis of de overeenkomst waarin de onderhoudsbijdrage werd bepaald.
Bijvoorbeeld: Als in een vonnis van maart 2018 een onderhoudsbijdrage van 125 euro staat, dan verloopt de indexering in maart 2022 als volgt:
Basisbedrag 125 euro x index van februari 2022
Index van februari 2018
Je kan op het internet ook verschillende online rekenmodules vinden, zoals die van Familierecht Vlaanderen.
Je moet de berekeningswijze van hierboven gebruiken wanneer er niets anders bepaald is. De rechter is steeds vrij om een andere indexatieformule op te leggen. Ook de partijen kunnen van die formule afwijken in hun overeenkomst.
De onderhoudsplichtige ouder moet normaal uit zichzelf de indexeringsaanpassing doen. Die heeft er alle belang bij, want anders kunnen de achterstallen opstapelen.
Past de betalende ouder niet uit zichzelf de indexering toe, dan vraagt de andere ouder dat best via een brief of mail met de berekening.
Je vindt meer info in onze fiche:‘Kan je de onderhoudsbijdrage aanpassen als de rest in de maatschappij duurder wordt (=indexeren)? Hoe bereken je die indexering?’
Ben je hulpverlener en krijg je regelmatig vragen van je cliënten regelmatig over onderhoudsgelden, schrijf je dan in voor onze vorming van 29 maart :
‘Kleine kinderen worden groot: wat met de onderhoudsbijdragen?’