Bijna 1 september, bijna terug naar school!

Voor ouders een tijd vol keuzes om te maken, zoals naar welke school de kinderen zullen gaan.



Kiezen doe je met 2

Zolang een kind minderjarig is, kan hij/zij zelf geen belangrijke beslissingen nemen. Als ouders hebben jullie ouderlijk gezag over jullie kinderen. Dat betekent dat jullie alle belangrijke beslissingen in hun plaats moeten nemen, en in hun belang.

Normaal hebben ouders gezamenlijk ouderlijk gezag en moeten ze alle beslissingen samen nemen. Het feit dat het kindje meer verblijft bij de ene ouder dan bij de andere, maakt daarbij geen verschil.

De schoolkeuze is een beslissing die onder het ouderlijk gezag valt.

Zolang ouders samen zijn, komen ze meestal overeen over de schoolkeuze. De situatie wordt moeilijker als ouders uit mekaar gaan. Het ouderlijk gezag blijft gezamenlijk, dus ouders moeten samen de school kiezen.

In de praktijk

Sommige scholen vragen bij de inschrijving de handtekening van beide ouders. Op die manier willen ze zich beschermen tegen reacties en conflicten achteraf.

Maar, in principe mag een schooldirecteur een kind inschrijven met de toestemming van 1 ouder alleen. Als hij niet op de hoogte is dat er een conflict is tussen de ouders, dan mag hij ervan uitgaan dat de andere ouder instemt. Hij is dan een ‘derde te goeder trouw’. Een derde te goeder trouw mag zich beroepen op het vermoeden van instemming van de andere ouder.

Als de directeur weet dat de andere ouder niet akkoord gaat met de schoolkeuze of dat er een conflict is tussen de ouders, dan is hij niet meer te goeder trouw. Hij mag dan het kind niet inschrijven. Hij moet de toestemming van de andere ouder vragen.

Wat bij discussie?

Ouders proberen best onderling overeen te komen om een school in het belang van hun kind te kiezen. Ze kunnen beroep doen op een familiaal bemiddelaarom tot een akkoord te komen.

Als er geen dialoog mogelijk is of als de andere ouder jullie kind heeft ingeschreven en je wil ertegen reageren, dan kan je naar de familierechter gaan. De rechter hakt de knoop door en beslist in het belang van het kind.

Meer informatie vind je in onze rubrieken:

27 augustus 2019

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant