Als zoon of dochterlief aan de universiteit of hogeschool gaat studeren is dat een ingrijpende gebeurtenis voor heel het gezin. Voor de ouders brengt het ook een aantal extra kosten mee. Hoe moeten ouders die uit mekaar zijn die bijkomende kosten verdelen?
Als ouders uit mekaar gaan, moeten zij samen alle kosten voor de kinderen betalen, in verhouding tot hun mogelijkheden. De kosten worden meestal opgesplitst in:
-
de gewone kosten die regelmatig voorkomen, zoals voeding, kleding, enz.
Vaak worden die betaald door de ouder bij wie het kind verblijft. Als de ene ouder meer kosten betaalt dan de andere, dan kan dat gecompenseerd worden met een vaste maandelijkse onderhoudsbijdrage.
-
de buitengewone kosten. Dat zijn kosten die uitzonderlijk zijn of niet regelmatig voorkomen. De ouders rekenen die normaal 1 maal per trimester met elkaar af.
Er is een lijst met buitengewone kosten. Op die lijst staan onder meer:
- het inschrijvingsgeld voor de universiteit of de hogeschool;
- de huur van een kot;
- de aankoop van een laptop of ander studiemateriaal;
-
enz.
Vaak worden de buitengewone kosten van die lijst overgenomen in een ouderschapsakkoord of een beslissing van de rechter, maar dat is niet verplicht.
De ouders of de rechtbank kunnen ervan afwijken.
Om te weten wie wat moet betalen, moeten de ouders kijken wat er is opgenomen in hun ouderschapsakkoord of de beslissing van de rechtbank.
Als in het ouderschapsakkoord niets staat over de buitengewone kosten als het kind naar de unief gaat, dan moeten de ouders proberen tot een akkoord te komen. Als ze er niet uit geraken, dan kunnen zij aan de familierechter vragen om de knoop door te hakken.
Je vindt meer info:
- in onze fiches
- op ons verklarend schema: Wat zijn buitengewone kosten?
06/10/2020.