Ben je op 14 oktober met vakantie in het buitenland, dan kan je onmogelijk gaan stemmen. Dat is een probleem want je bent verplicht om te stemmen.
Hoe je dat probleem oplost, hangt ervan af of je wel of niet je stem wil uitbrengen.
- Wil je wel stemmen, dan kan je een volmacht geven aan een vriend, een familielid, enz. Je vraagt hem/haar om in jouw naam te stemmen.
Wat moet je doen voor je vertrek?
- Je doet op de gemeente een aanvraag om via een volmacht te stemmen. Je moet bewijzen dat je met vakantie gaat. Je kan dat doen met je vliegtuigticket, hotelreservatie, enz. Heb je geen documenten die bewijzen dat je op vakantie gaat, dan kan je een verklaring op eer afleggen.
Als de gemeente je aanvraag aanvaardt, krijg je een ‘Attest van verblijf in het buitenland’.
- Daarnaast vul je een volmachtformulier in.
Op de dag van de verkiezingen gaat de persoon aan wie je een volmacht geeft naar jouwstembureau. Welke documenten brengt hij/zij mee?
- zijn/haar identiteitskaart;
- zijn/haareigen oproepingsbrief;
- jouw oproepingsbrief;
- het volmachtformulier;
- het ‘attest van verblijf in het buitenland’.
Opgelet! Een kiezer mag maximum 1 volmacht krijgen.
- Wil je niet stemmen, dan kan je aan de vrederechter vragen om je afwezigheid te wettigen.
Je legt in een brief aan de vrederechter uit waarom je niet kan gaan stemmen. Je kan daar ook aan toevoegen waarom je geen volmacht kan geven aan iemand anders. Best voeg je documenten toe die bewijzen dat je met vakantie bent op de dag van de verkiezingen.
De vrederechter die bevoegd is voor jouw gemeente vind je hier.
Als de vrederechter je argumenten aanvaardt, is je afwezigheid op de verkiezingsdag gewettigd.
Aanvaardt de vrederechter je argumenten niet, dan is je afwezigheid ongewettigd. Je kan worden opgeroepen voor de politierechtbank en je riskeert een boete van enkele tientallen euro’s.
Als je tijdens de voorbije 15 jaar al 4 keer onwettig afwezig was op de verkiezingen, kan je geschrapt worden van de kiezerslijsten. Dan mag je de komende 10 jaar niet gaan stemmen, maar kan je ook geen benoeming, bevordering of onderscheiding krijgen bij de overheid.
Gepubliceerd op 11 oktober 2018