Een persoon krijgt een bewindvoerder als die niet in staat is om bepaalde beslissingen zelf te nemen. Zijn bewindvoerder helpt hem of neemt die beslissingen in zijn plaats. Wie moet er worden verwittigd als die persoon onder bewind naar de rechtbank moet gaan?
Het hangt ervan af naar welke rechtbank je moet gaan:
-
Bij een procedure voor de politierechtbank of de correctionele rechtbank word je opgeroepen via een dagvaarding door de gerechtsdeurwaarder. Als je onder bewind staat, dan wordt je bewindvoerder ook verwittigd door de gerechtsdeurwaarder.
Als je correct bent opgeroepen, maar toch niet aanwezig bent op de rechtbank en ook geen advocaat in jouw plaats, dan kan de rechter een beslissing nemen. Dat is een beslissing bij verstek.
Je wordt nadien op de hoogte gebracht van de beslissing. Dat gebeurt via een betekening.
Nieuw! Sinds 1 september 2019 moet de beslissing van de politierechtbank of de correctionele rechtbank die bij verstek is genomen ook aan de bewindvoerder worden betekend.
-
Bij een burgerlijke procedure (bij de vrederechter, de rechtbank van eerste aanleg of de familierechtbank), kan je opgeroepen worden via een dagvaarding of via een verzoekschrift.
De wet zegt niet uitdrukkelijk dat de oproeping ook naar de bewindvoerder moet gaan.
-
Bij een dagvaarding kan de gerechtsdeurwaarder nagaan of je een bewindvoerder hebt en waarvoor die bevoegd is: voor beslissingen over je persoon en/of over je goederen.
Gaat de procedure over een beslissing waarvoor de bewindvoerder bevoegd is, dan verwittigt de gerechtsdeurwaarder ook de bewindvoerder.
- Bij een verzoekschrift stuurt de griffie van de rechtbank je een oproepingsbrief. De persoon die het verzoekschrift indient, moet enkel een attest van woonst van de tegenpartij toevoegen. Daarop staat niet of je een bewindvoerder hebt of niet.
-
Bij een dagvaarding kan de gerechtsdeurwaarder nagaan of je een bewindvoerder hebt en waarvoor die bevoegd is: voor beslissingen over je persoon en/of over je goederen.
Het is dus mogelijk dat je bewindvoerder niet op de hoogte is wanneer je naar de rechtbank moet gaan.
Het is best om te zorgen dat de oproeping ook bij de bewindvoerder terechtkomt.
Iedereen kan controleren of iemand een bewindvoerder heeft of niet. Dat staat in het Belgisch Staatsblad. Meer info vind je op 'Hoe weet je of iemand onder bewind is geplaatst?'
Tot slot moet je ook op de hoogte worden gebracht van de beslissing van de rechtbank. Dat kan via een kennisgeving door de griffie of een betekening door een gerechtsdeurwaarder. Je bewindvoerder moet ook worden geïnformeerd.
Je vindt meer info:
- op onze vorming 'Bewind en andere beschermingsmaatregelen' voor hulpverleners op dinsdag 12 december 2019 in Antwerpen;
- op de fiches in onze rubriek 'Gerechtelijke bescherming (bewind)'.
25 september 2019.