De zomervakantie komt eraan en ouders maken plannen om op reis te gaan met hun kinderen. Wat als de reis van je dromen net valt tijdens de periode dat je kinderen volgens de verblijfsregeling bij de andere ouder verblijven?
Je kan aan de andere ouder vragen om tijdelijk af te wijken van die verblijfsregeling, tijdens de zomervakantie bijvoorbeeld. Het maakt niet uit of de verblijfsregeling door jullie samen is uitgewerkt of dat de verblijfsregeling door de familierechter is vastgesteld. Het belangrijkste is dat jullie allebei akkoord gaan.
Als jullie als ouders tot een akkoord komen om tijdens de vakantie af te wijken van het akkoord, zet je die afspraken best op papier en zorg je ervoor dat elke ouder een exemplaar heeft van het akkoord.
Maak zo gedetailleerd mogelijke afspraken, bijvoorbeeld op welke dag en vanaf hoe laat de kinderen uitzonderlijk bij de andere ouder zijn, wie ze gaat brengen of wie ze gaat halen, enzovoort.
Als je moeilijk afspraken kan maken met de andere ouder, dan kan je de hulp inroepen van een familiaal bemiddelaar. Je vindt op onze website een link naar de lijst met erkende bemiddelaars.
Als de andere ouder niet wil afwijken van de bestaande verblijfsregeling die via de familierechtbank werd beslist of werd bekrachtigd, dan ben je verplicht om de vastgelegde verblijfsregeling te respecteren. Doe je dat niet, dan riskeer je niet alleen dat de verstandhouding met de andere ouder verzuurt, maar bestaat de kans dat de andere ouder klacht indient bij de politie of naar de rechtbank stapt.
Werkt de verblijfsregeling niet meer voor jou omdat je situatie veranderd is? Dan kan je, als het niet lukt om met de andere ouder tot een akkoord te komen, een nieuwe regeling aan de familierechter vragen.
Je vindt meer info in onze fiches: