Het hangt er van af of er al een procedure uithuiszetting gestart is of niet.

  1. Als er nog geen procedure is gestart door de verhuurder:
  • Je huurovereenkomst loopt ten einde

    Wanneer de verhuurder je al heeft laten weten dat de huurovereenkomst niet verlengd wordt, maar je nog geen andere woning hebt gevonden om in te verblijven, kan je vragen om een uitzonderlijke verlenging van je huur om buitengewone omstandigheden.

    Je vindt een modelbrief bij documenten onderaan.

     
  • Je bent te laat met de betaling van de huur

    Wanneer de verhuurder dreigt met een uithuiszetting, probeer dan eerst tot een onderling akkoord te komen. Je kan hem bijvoorbeeld een afbetalingsplan, een gedeeltelijke betaling enz. voorstellen. Respecteer dan zeker de gemaakte overeenkomst.



    Probeer in de toekomst met de verhuurder te praten over je financiële problemen voordat je stopt met betalen. Het is in ieders belang om een oplossing te vinden.  
  1. Als er al een procedure loopt bij de vrederechter:

Voordat de vrederechter een beslissing neemt, hoort hij eerst alle partijen. Tijdens dat gesprek kan je een ander voorstel doen dan een uithuiszetting.

Als de verhuurder een uithuiszetting vraagt omdat je de huurgelden niet betaalt, dan kan je bijvoorbeeld voorstellen om een afbetalingsplan voor de onbetaalde huurgelden op te stellen en in budgetbeheer te gaan bij het OCMW. Zo kan de verhuurder erop vertrouwen dat hij zijn huurgelden zal ontvangen.

Als de vrederechter je voorstel goed vindt, dan kan hij de uithuiszetting uitstellen zolang je de afspraken naleeft.

  1. Na de betekening van de uithuiszetting door de gerechtsdeurwaarder:

Wanneer je een brief van de gerechtsdeurwaarder ontvangt met de uithuiszetting, dan moet je voor de aangegeven datum de woning verlaten.

Je mag dan niet meer in de woning blijven. Zelfs wanneer je de huur toch nog betaalt, moet je de woning verlaten.

Je kan steeds proberen om een nieuw akkoord te sluiten met je verhuurder. In de praktijk is het eerder zeldzaam dat de verhuurder dat nog wil.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant