Op 1 juli zijn de regels voor de vergoeding van de bewindvoerder gewijzigd. Het doel? Een meer eenvoudige en transparante vergoeding. 

Zowel professionele als familiale bewindvoerders krijgen een vergoeding. Maar ze worden niet op dezelfde manier betaald. 

Professionele bewindvoerder 

  1. De bewindvoerder krijgt een vaste vergoeding afhankelijk van de inkomsten van de beschermde persoon.
     
    Jaarlijkse inkomsten van de beschermde persoonVergoeding bewindvoerder
    Minder dan 12 000 euro Jaarlijkse vergoeding mag niet meer zijn dan je gemiddelde maandelijks inkomen 
    Tussen 12 000 en 20 000 euro1000 euro 
    Meer dan 20 000 euro 1000 euro + 5% van het deel hoger dan 20 000 

    Het inkomen is het netto-inkomen, bijvoorbeeld loon, ziekteuitkering, werkloosheidsuitkering, leefloon, huurinkomsten, rente op een rekening, het bedrag dat je terugkrijgt van de belastingen... 

    Opgelet! Het 1e jaar krijgt de bewindvoerder 125 euro extra

    Deze vergoeding dekt het normale beheer
     

  2. Daarnaast krijgt de bewindvoerder een extra vergoeding voor uitzonderlijke taken. Uitzonderlijke taken zijn taken die buiten het gewone beheer van de goederen vallen, bijvoorbeeld een verhuis, het ontruimen van een pand, de verkoop van een huis, het afhandelen van een nalatenschap...

    De vergoeding hiervoor is maximum 125 euro per uur.
     

  3. Voor verplaatsingen die de bewindvoerder doet voor uitzonderlijke prestaties, krijgt de bewindvoerder een kilometervergoeding.

    De kilometervergoeding bedraagt 0,3460 EUR/km.

    De bewindvoerder verkoopt bijvoorbeeld het huis van de beschermde persoon en moet naar het makelaarskantoor.
     

  4. Als laatste kan de bewindvoerder ook de terugbetaling vragen van uitzonderlijke kosten

    Normaal zijn de kosten voorzien in de vergoeding voor de uitzonderlijke prestaties. Soms zijn er extra of onvoorziene kosten.

 

Familiale bewindvoerder

De familiale bewindvoerder kan aan de vrederechter vragen om een vergoeding te krijgen. Die kan op dezelfde manier berekend worden als bij een professionele bewindvoerder. 

Opgelet! Als ouders bewindvoerder zijn over hun kinderen, dan worden zij geacht om dat gratis te doen. In sommige gevallen kunnen je ouders 300 euro krijgen voor hun onkosten. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant