In maart 2024 is de Wet Patiëntenrechten gemoderniseerd en geactualiseerd. De wet is op verschillende plaatsen gewijzigd. Wij lichten enkele wijzigingen uit over het patiëntendossier.
Gratis 1ste kopie
Als patiënt kan je vragen om je patiëntendossier in te kijken en een kopie te krijgen.
De eerste kopie die je vraagt van je patiëntendossier is gratis.
Voor de extra kopieën kan de zorgverlener je vragen om een administratieve kost te betalen. Die administratieve kost moet redelijk zijn.
Persoonlijke notities van de zorgverlener
Zoals eerder gezegd, kan je je patiëntendossier inkijken. Maar je hebt geen inzage in alle informatie uit je patiëntendossier. Zo heb je geen inzage in:
- de gegevens van derden die zich in je dossier bevinden;
- de informatie over je gezondheid die je zorgverlener bewust voor je verzwijgt om je gezondheid te beschermen.
Vroeger had je daarnaast niet zomaar inzage in de peroonlijke notities van je zorgverlener. Nu heb je wel inzage in die persoonlijke notities.
Patiëntendossier van een minderjarige na overlijden
Als ouder of voogd, kan je vragen om het patiëntendossier van je minderjarig kind in te kijken en een kopie te vragen nadat je kind is overleden.
De ouders of voogd moeten duidelijk aangeven welke informatie ze willen hebben en waarom ze die informatie willen weten. Ze krijgen alleen de info die ze vragen.
De andere info blijft geheim.
De zorgverlener kan je vraag om het patiëntendossier in te kijken weigeren als je minderjarig kind zich tijdens zijn of haar leven heeft verzet tegen de inzage van het patiëntendossier.
Daarnaast kan de zorgverlener je vraag ook weigeren als je onder druk staat van iemand anders, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij.
Ter info: ook familieleden tot in de 2e graad kunnen vragen om je patiëntendossier in te zien, bijvoorbeeld: zus, broer, grootouders...
Digitaal patiëntendossier
In de toekomst moet je patiëntendossier ook digitaal bewaard worden. Dat wil zeggen dat je patiëntendossier niet meer alleen op papier bewaard mag worden.
Deze laatste wijziging is nog niet van toepassing, de voorgaande 3 al wel.
Wil je op de hoogte blijven van onze juridische nieuwtjes? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!