Op 8 maart 1908 staakten New Yorkse vrouwen voor betere werkomstandigheden in de textiel- en kledingindustrie. We herdenken deze mijlpaal jaarlijks op 8 maart: Internationale Vrouwendag. Vrouwenbewegingen roepen op om die dag te staken. Nu, wat zijn je rechten als je staakt? 

 

Staken is een recht.  

Je werkgever kan je niet verbieden om te staken en het is geen reden voor ontslag. Je gedrag tijdens de stakingsactie kan wel een reden zijn voor ontslag, bijvoorbeeld als je werkmateriaal beschadigt of als je geweld gebruikt. 

Verwittig vooraf je werkgever of de vakbondsafgevaardigde dat je gaat staken, anders riskeer je ongewettigd afwezig te zijn. Dat kan aanleiding geven tot sancties of zelfs een reden zijn voor ontslag.



Je krijgt geen loon als je staakt.  

Je kan een stakersvergoeding krijgen als je lid bent van een vakbond die de staking erkent en een stakingsaanzegging ingediend heeft. Dat kan op nationaal niveau, op sectoraal niveau of per bedrijf door de vakbondsafgevaardigde. 

Opgelet: de staking van 8 maart 2021 is niet op initiatief van de vakbonden. De meeste ABVV-afdelingen hebben een stakingsaanzegging ingediend. Het ACV laat de keuze aan haar afgevaardigden om per bedrijf een stakingsaanzegging in te dienen. Het ACLVB gaf nog geen reactie. 

Informeer bij je vakbondsafgevaardigde om te weten of je een stakersvergoeding krijgt of niet. 

Meer informatie over de staking van 8 maart 2021 lees je op de website van Collectie.f





Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant