Vorige week was er in de pers veel te doen rond een voorstel om een werkloosheidsuitkering toe te kennen aan werknemers die zelf ontslag nemen. Volgens de huidige regels is dat niet mogelijk: je moet onvrijwillig werkloos zijn. 

 

Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering moet je voldoen aan enkele voorwaarden. 

Je moet onder andere onvrijwillig werkloos zijn. 

De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) beoordeelt of je aan die voorwaarde voldoet. 

In principe voldoe je niet aan die voorwaarde als je: 

  • zelf ontslag neemt; 
  • in onderling akkoord met je werkgever je arbeidsovereenkomst beëindigt; 
  • ontslagen wordt om een dringende reden; 
  • ontslagen wordt omdat je je plichten als werknemer niet naleeft; 
  • zonder wettige reden een voltijdse baan inruilt voor een deeltijdse baan. 

In die gevallen heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering voor minstens 4en maximum 52 weken. Als je je arbeidsovereenkomst beëindigde alleen om een werkloosheidsuitkering te krijgen, dan kan die uitsluiting voor onbepaalde tijd zijn. 

Als je zelf ontslag neemt omdat de situatie op je werk niet houdbaar is en je geen andere mogelijkheid ziet, dan kan de RVA oordelen dat je toch onvrijwillig werkloos bent. Dan kan je wel een werkloosheidsuitkering krijgen, als je aan de andere voorwaarden voldoet. 

Voor je ontslag neemt, kan je je situatie uitleggen aan de RVA. De RVA kan je dan op voorhand zeggen of je aan de voorwaarden voor een werkloosheidsuitkering zou voldoen of niet. Dat heet ‘ruling’. 

Je vindt meer informatie over de voorwaarden om een werkloosheidsuitkering te krijgen in de nieuwe fiches op onze website

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant