Je kan aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vragen om langer in België te mogen blijven als je tijdens om medische redenen niet terug naar huis kan, maar je visum ondertussen vervalt.

Enkele voorbeelden:

  • je bent zwanger en je moet plots blijven platliggen;
  • je bent naar België gekomen voor een medische behandeling, maar die duurt langer dan voorzien;
  • je krijgt tijdens je vakantie een ongeluk en moet worden opgenomen in het ziekenhuis;
  • enz.

Verschillende situaties kunnen zich voordoen:

  • Als je visum nog geldig is, kan je een verlenging vragen van je visum. Ben je niet visumplichtig en je bent hier korter dan 3 maanden, dan kan je de toelating vragen om langer in België verblijven.

    Je doet de vraag bij de gemeente. Je bezorgt documenten die aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet. In dringende gevallen kan je de aanvraag ook rechtstreeks bij de DVZ doen, met een aangetekende brief. Controleer vooraf met de gemeente wat de snelste werkwijze is.

     
  • Als je reeds een bevel kreeg om het grondgebied te verlaten (BGV), dan kan je een uitstel van vertrek vragen. 

    Je vraagt dat rechtstreeks aan de Dienst Vreemdelingenzaken, per post of per mail. Als je de vraag per mail stelt gebruik je het algemeen mailadres infodesk@ibz.fgov.be of het mailadres van de ambtenaar die je het BGV heeft gegeven.

Voeg in ieder geval de volgende documenten toe bij je aanvraag:

  • kopie van je paspoort en visum;
  • kopie van je aankomstverklaring (als je die hebt) of van je verblijfskaart in België of in een ander Europees land;
  • medisch attest dat je niet kan reizen. Je kan daarvoor het standaard medisch attest van de Dienst Vreemdelingenzaken gebruiken, maar dat is niet verplicht. Bij voorkeur laat je het attest invullen door een specialist. Je vindt een voorbeeld onder het tabblad documenten.
  • medische of andere documenten waaruit blijkt dat de behandeling noodzakelijk is voor je en dat je die niet kan krijgen in je land van herkomst;
  • bewijs dat je de medische kosten kan betalen (via een verzekering of een 'vertintenis tot tenlasteneming door een borg) en dat je de kosten van vorige medische behandelingen allemaal betaald hebt;
  • kopie van je terugkeerticket (als je dat hebt).

Als de DVZ je aanvraag goedkeurt, is dat een gunst die ze je toekennen. Er is geen vaste procedure waar je op kan terugvallen.

Als de DVZ je aanvraag weigert, kan je in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) binnen de 30 dagen na de kennisgeving van de beslissing van de DVZ. Die procedure is heel ingewikkeld en kan meerdere maanden duren. Soms is het sneller om aan de DVZ vragen om de beslissing te herzien (als DVZ bijvoorbeeld geen rekening heeft gehouden met de documenten die aantonen dat je de medische verzorging zelf kan betalen en dat ze niet ten laste van de Belgische Staat zullen vallen).

Je vindt meer info op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant