Boomstructuur
Neen.
De verhuurder is vrij om te kiezen aan wie hij de woning verhuurt, maar die vrijheid is beperkt. De verhuurder mag niet discrimineren. Discriminatie betekent dat iemand wordt benadeeld op basis van bijvoorbeeld huidskleur, geslacht, vermogen of geaardheid.
Om discriminatie tegen te gaan mag de verhuurder enkel informatie vragen die noodzakelijk is om te verhuren. De verhuurder mag bijvoorbeeld vragen naar je identiteitsgegevens, je inkomen en je woonplaats. Hij mag nooit vragen naar je gezondheid, welk inkomen je hebt (bijvoorbeeld een uitkering), of wat je gerechtelijk verleden is.
Voel je je gediscrimineerd door je verhuurder? Dan kan je het Interfederaal Gelijkekansencentrum (UNIA) contacteren. Als het gaat om discriminatie op basis van geslacht dan kan je het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen contacteren.
Als UNIA ernstige aanwijzingen vindt voor discriminatie, dan kunnen ze eerst proberen om te bemiddelen tussen jou en de verhuurder.
Als de bemiddeling niet lukt, dan kan UNIA je bijstaan bij het opstarten van een gerechtelijke procedure. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg onderzoekt of de keuze van de verhuurder discriminerend is.
Je vindt meer info:
De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.
Om toegang te krijgen: