Steeds meer jongeren delen hun woning met andere personen. Door bepaalde kosten te delen kunnen ze wat geld uitsparen. Er is ook een keerzijde: je woning delen kan nadelig zijn voor je sociale uitkering.
Als je als jongere voor het eerst je ouderlijke huis verlaat, denk je misschien om te gaan samenhuizen. Dat kan interessant zijn om:
- bepaalde kosten te delen;
- huishoudelijke taakjes te verdelen;
- gezelschap te hebben.
Je woning delen kan ook nadelig zijn voor je sociale uitkering. Het bedrag van je sociale uitkering hangt meestal af van je gezinscategorie (alleenstaand of samenwonend). Een samenwonende (zonder gezinslast) krijgt meestal een lagere sociale uitkering dan een alleenstaande.
Het loont de moeite om vooraf na te gaan wat je gezinscategorie is voor je sociale uitkering. Zo kan je inschatten of het erg nadelig is voor je sociale uitkering als je je woning deelt of niet.
De regels om je gezinscategorie te bepalen verschillen per sociale uitkering.
Zo is het mogelijk dat je voor de werkloosheidsuitkering als alleenstaande beschouwd wordt, maar voor je leefloon als samenwonende.
Als je gezinssituatie verandert, dan moet je je uitbetalingsinstelling op de hoogte brengen. Doe je dat niet, dan riskeer je een sanctie.
Om te weten of je alleenstaande of samenwonende bent voor je sociale uitkering als je je woning deelt, lees dan de fiches onder de rubriek ‘De gevolgen van je woning delen op je sociale uitkering’.