Je kan de geboorteakte vervangen door:

  • een attest van geboorte van je ambassade of het consulaat.

    Opgelet! Dat kan enkel als je geboren bent in:

    • Afghanistan;
    • Angola (enkel de enclave Cabinda);
    • Somalië;
    • Zuid-Soedan.

       
  • een akte van bekendheid

    De akte van bekendheid wordt opgemaakt door de vrederechter van de plaats waar je woont. De vrederechter noteert de verklaring van 2 getuigen die je kent uit je land van herkomst. Zij verklaren aan de vrederechter dat in jouw geboorteplaats iedereen weet dat jij er bent geboren, wanneer je bent geboren en wie je ouders zijn. De getuigen ondertekenen de akte van de bekendheid. Daarna moet de familierechtbank de akte van bekendheid nog homologeren

    De familierechter onderzoekt of je echt wel de persoon bent die je zegt te zijn. Je kan dat aantonen met je paspoort, een inschrijving op school, een oude kopie van je geboorteakte, … Daarnaast moet je ook uitleggen en aantonen waarom je geen geboorteakte kan krijgen uit je land van herkomst.

    De procureur des Konings onderzoekt de zaak en geeft advies aan de familierechter. Het duurt soms meerdere maanden voor de familierechtbank de akte van bekendheid homologeert.

     
  • een beëdigde verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand: als je geen getuigen kent uit je land van herkomst en je geen akte van bekendheid kan krijgen.

    Om een beëdigde verklaring af te leggen, heb je de toestemming nodig van de familierechter.

    Je legt aan de rechter uit wie je bent, waar en wanneer je bent geboren en wie je ouders zijn. Je geeft ook de redenen op waarom je geen geboorteakte kan krijgen uit je land van herkomst en dat er geen getuigen zijn die je identiteit kunnen bevestigen. Je bezorgt best zoveel mogelijk documenten uit je geboortestreek (oud paspoort, kopie geboorteakte, rijbewijs, …) om de familierechter te overtuigen.

    De procureur des Konings onderzoekt of je verklaring geloofwaardig is en geeft advies aan de familierechter.

    Als de familierechter je toestemming geeft, kan je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand onder eed verklaren wie je bent, waar en wanneer je bent geboren, en wie je ouders zijn.

Informeer vooraf bij de ambtenaar van de burgerlijke stand of een er eventueel nog een oud exemplaar van je geboorteakte is opgenomen in de DABS, bijvoorbeeld van een vorig huwelijk.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant