Dat hangt ervan af of je je in België bevindt of niet.

  • Als je in het buitenland bent, doe je een visumaanvraag op de ambassade of het consulaat van België in het buitenland.

    Het consulaat kan zelf beslissen om het visum af te leveren of het dossier overmaken aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te Brussel.



    Als je niet op de ambassade of het consulaat van België geraakt, dan kan je vragen of je de aanvraag online kan indienen.

    Bijvoorbeeld, je bent een Afghaan en je wil een visum gezinshereniging vragen. Er is geen Belgische ambassade of Consulaat in Afghanistan, daardoor moet je je visum aanvragen in Pakistan. Om als Afghaan naar Pakistan te gaan moet je een visum hebben. Wat als de Pakistaanse overheden dat weigeren? 

    Als je de aanvraag online wil doen, vraag je best de hulp van een professional.



    Als de DVZ je aanvraag goekeurt, krijgt je een D-visum waarmee je naar België kan reizen. De procedure duurt maximum 6 maanden. Eens in België aangekomen schrijf je je in op de gemeente. Na een woonstcontrole door de wijkagent krijg je een F-kaart.

     
  • Als je al in België bent aangekomen, kan je de aanvraag gezinshereniging met een Belgisch familielid of met een Unieburger rechtstreeks op de gemeente doen.

    Het maakt daarbij niet uit of je met of zonder visum in België verblijft.

    Het maakt ook  niet uit of je illegaal verblijft of niet, je kan je een aanvraag gezinshereniging indienen op de gemeente.



    Als je zelf een Unieburger bent, heb je geen visum nodig om naar België te komen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant