Voor je verder leest

Vanaf 2021 zien de elektronische verblijfskaarten er anders uit.  Het nieuwe model van kaart verandert niets aan je verblijfssituatie. Als de kaart die je nu hebt vervalt krijg je een verblijfskaart van het nieuwe model, voor zover je voldoet aan de voorwaarden van de kaart. 

Je vindt een overzicht van de oude van de nieuwe modellen op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onderzoekt je aanvraag om medische regularisatie in 2 stappen:

1. De ontvankelijkheid. De DVZ onderzoekt:

  • of je dossier volledig is: heb je een identiteitsdocument toegevoegd? is er een medisch attest? heb je de aanvraag aangetekend gedaan, enz. ;
  • of je in een vorige aanvraag tot medische regularisatie al niet dezelfde redenen of ziekte hebt aangehaald.  Je kan aan je dokter vragen om de evolutie van je ziekte op te nemen in het medisch verslag;
  • of je ziekte op het eerste zicht ernstig genoeg is voor een medische regularisatie (medische filter);
  • of je woont op het adres dat je hebt vermeld in je aanvraag;
  • of je geen ernstig misdrijf hebt gepleegd of eraan hebt deelgenomen.

Als het antwoord op 1 van deze vragen negatief is, is je aanvraag onontvankelijk. Je aanvraag wordt geweigerd.

Als het antwoord op al deze vragen positief is, is je aanvraag ontvankelijk.

De DVZ gaat verder je medische regularisatie onderzoeken.  Dat is de 2de stap van de aanvraag.

Ondertussen krijg je een attest van immatriculatie (een kartonnen oranje kaart) voor 3 maanden. De kaart wordt om de 3 maanden verlengd. Na 1 jaar wordt de oranje kaart per maand verlengd.

 

2. De gegrondheid. De DVZ onderzoekt:

  • de ernst van de ziekte;
  • of je in je land van herkomst kan een behandeling kan krijgen.

    Daarbij moet de DVZ niet alleen kijken of de behandeling er bestaat, maar ook of je er toegang toe kan krijgen (bijvoorbeeld of je niet ver en door een gevaarlijk gebied moet reizen om de behandeling te krijgen).

Als de DVZ je aanvraag goedkeurt, krijg je een beperkte verblijfskaart van 1 jaar (een A-kaart).  Op het einde van het jaar beslist de DVZ of de kaart wordt verlengd.

Je krijgt een onbeperkte verblijfskaart (B-kaart) na 5 jaar. De termijn van 5 jaar begint vanaf de datum waarop je de aanvraag hebt ingediend.

Als de aanvraag wordt geweigerd, krijg je meestal ook een bevel om het grondgebied te verlaten.  Tegen de weigering van je aanvraag medische regularisatie en tegen het bevel om het grondgebied te verlaten kan je in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Je hebt geen verblijfskaart tijdens de beroepsprocedure.

Soms duurt het lang voor je een antwoord krijgt van de Dienst Vreemdelingenzaken. Als je medische toestand verder evolueert en je een nieuwe aanvraag indient, vervallen de vorige aanvragen. De DVZ oordeelt alleen maar over de laatste aanvraag. Daarom is het belangrijk om bij je laatste aanvraag ook al de medische elementen te hernemen, die je in een vorige aanvraag had opgenomen. Je kan een lopende aanvraag ook aanvullen.

Om te beslissen over een aanvraag om medische regularisatie, vraagt de DVZ het advies van een arts die bij de DVZ werkt, of die DVZ speciaal daarvoor aanstelt.  De arts van de DVZ onderzoekt je in principe niet persoonlijk, maar controleert het medisch verslag dat je bij je verzoekschrift voegt en of er voor jou een behandeling mogelijk is in je land van herkomst.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant