Dat kan, maar niet automatisch en er zijn voorwaarden

  • Je kind is Belg of Unieburger en verblijft legaal:

    Je krijgt niet automatisch een verblijfskaart als je er nog geen hebt. Je moet een procedure gezinshereniging opstarten.

    Er zijn bijkomende voorwaarden:

    • je kind is Belg: Je hebt het ouderlijk gezag over het kind en je staat in voor de dagdagelijkse zorg en opvoeding van je kind. Samenwoonst is niet verplicht.
    • je kind is Unieburger: Je staat in voor de dagdagelijks zorg- en opvoedingstakenJe . Zonder jouw zorg en opvoeding kan je kind niet in België kan verblijven. De DVZ vraagt dat je het ouderlijk gezag en het recht van bewaring hebt over je kind, maar daarrond bestaat discussie. Je moet voldoende inkomsten hebben zodat jullie niet ten laste vallen van de sociale bijstand.

       
  • Je kind is derdelander en verblijft legaal.

    Je krijgt niet automatisch een verblijfskaart. Je kan geen procedure gezinshereniging opstarten, maar je kan een verblijfsvergunning vragen om humanitaire redenen.

    De procedure duurt ongeveer een jaar en tijdens de behandeling van je aanvraag verblijf je illegaal.

    Er zijn geen specifieke criteria. Je kan aan de DVZ vragen om rekening te houden met de belangen van je kind. Je aanvraag maakt meer kans als je aantoont dat je de taal spreekt en bereid bent om te werken.



    Uitzondering: ouders van minderjarige kinderen die legaal in België verblijven omdat ze zijn erkend als vluchteling of ze subsidiaire bescherming kregen, kunnen gezinshereniging vragen. In de praktijk worden weinig of geen pasgeboren kinderen erkend als vluchteling of krijgen ze subsidiaire bescherming.

     
  • Je kind verblijft illegaal.

    Je kind heeft een geboorteakte, maar wordt niet ingeschreven in het vreemdelingenregister en krijgt geen verblijfskaart. Je kan dan ook geen gezinshereniging vragen. Als je je in een schrijnende situatie bevindt, kan je een aanvraag tot humanitaire regularisatie aanvragen. In heel uitzonderlijke situaties keurt de DVZ zo'n aanvraag toe. Je vraagt best advies van een praktijkjurist of een advocaat.

     

Bij iedere beslissing rond je verblijfsstatuut in België (aanvraag gezinshereniging, aanvraag om humanitaire reden, bevel om het grondgebied te verlaten …) moet de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) rekening houden met de belangen van je kind en met je familiale situatie.

Je vindt meer info in de rubriek: Welk familielid kan gezinshereniging vragen?’ 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant