Een nieuwe boekentas, cursussen en boeken, kosten van het internaat, schoolreizen, de huur van een kot … De kosten die gepaard gaan met het begin van een nieuw schooljaar zijn vaak een onderwerp van discussie voor gescheiden ouders. Wie van beide ouders moet die kosten betalen?
Als je een beslissing van de rechtbank hebt waarin staat hoeveel je moet bijdragen in de kosten van je kind(eren), kijk dan eens na of de schoolkosten onder de ‘buitengewone kosten’ staan.
De ‘buitengewone kosten’ zijn extra kosten, naast de dagdagelijkse uitgaven voor de kinderen. Het zijn noodzakelijke kosten die onvoorzienbaar zijn of het gevolg zijn van uitzonderlijke gebeurtenissen. Daarom splitst de rechtbank de onderhoudsplicht meestal op in een bijdrage voor de dagdagelijkse uitgaven en een verdeling tussen de ouders van de buitengewone kosten.
Als in de beslissing van de rechtbank niets staat over de schoolkosten of als je geen beslissing van de rechtbank hebt, probeer dan tot een akkoord te komen met de andere ouder. Jullie kunnen daarvoor samen naar een familiaal bemiddelaar gaan om een regeling uit te werken. Lukt dat niet, dan kan je vragen aan de familierechter om de knoop door te hakken. De familierechter zegt dan wat de buitengewone kosten zijn en hoeveel elke ouder moet bijdragen. Vergeet niet aan de rechter te vragen om te verduidelijken of de schoolkosten eronder vallen of niet.
Meer informatie vind je in de rubriek Onderhoudsbijdrage voor kinderen op onze website.
Specifiek op de fiches 'Je hebt buitengewone kosten voor de kinderen. Kan je een bijkomende bijdrage vragen?' en 'Kan je een verhoging vragen van de onderhoudsbijdrage, bijvoorbeeld als je kind aan hogere studies begint?’ vind je meer over de schoolkosten en andere buitengewone kosten.
Gepubliceerd op 03/09/2018.