Er is in de media veel te lezen rond hongerstakers die illegaal in België verblijven. Zij willen via een ‘humanitaire regularisatie’ een verblijfskaart krijgen. Zij vragen ook dat er duidelijke voorwaarden komen voor regularisatie. Die zijn er nu niet. Een woordje uitleg daarbij.
Via humanitaire regularisatie kan je als vreemdeling een verblijfskaart krijgen, tijdelijk of definitief.
Humanitaire regularisatie betekent dat je illegale of onzekere verblijfssituatie legaal wordt gemaakt omwille van menswaardige redenen.
Geen duidelijke voorwaarden …
De wet zelf geeft geen voorwaarden waaraan je moet voldoen voor humanitaire regularisatie.
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is heel vrij om te beslissen wie en in welke omstandigheden in aanmerking komt voor regularisatie.
Het feit dat je hier al lang bent, dat je asielprocedure al jaren aansleept, dat je goed geïntegreerd bent, dat je familie hier legaal woont … kan, maar moet niet aanvaard worden als een reden om je te regulariseren.
… maar niet willekeurig
Toch mag de beslissing van de DVZ niet willekeurig zijn. Als de DVZ de aanvraag weigert moet hij wel duidelijk motiveren en uitleggen waarom er een negatieve beslissing is genomen.
Ook moet de beslissing je grondrechten respecteren, bijvoorbeeld: het recht om samen met je familie te wonen.
In de praktijk is het vaak moeilijk om op voorhand in te schatten of de DVZ je aanvraag gaat goedkeuren of weigeren.
Vreemdelingen en humanitaire organisaties vragen nu om in de wet de voorwaarden voor humanitaire regularisatie te bepalen.
Je vindt meer info in onze fiches rond de voorwaarden en de procedure van ‘humanitaire regularisatie’.