Ondertussen hebben de meesten hun belastingaangifte of hun vereenvoudigde aangifte ontvangen. Naar aanleiding van de belastingaangfite stellen koppels die net gescheiden zijn zich vaak de vraag: Moeten we onze belastingaangifte nog samen invullen? 

Ondertussen hebben de meesten hun belastingaangifte of hun vereenvoudigde aangifte ontvangen. Naar aanleiding van de belastingaangfite stellen koppels die net gescheiden zijn zich vaak de vraag: moeten we onze belastingaangifte nog samen invullen? 

Ben je in 2024 gescheiden? 
Dan moet je je belastingaangifte dit jaar nog samen doen. 
Pas in 2025 moet je je belastingaangifte weer apart doen. 

Opgelet! De datum die telt is eigenlijk niet de datum van de echtscheiding zelf, maar de datum waarop jullie echtscheiding in de DABS vermeld wordt.

Leefde je al gescheiden voor de echtscheiding? 
Als je al feitelijk gescheiden leefde voor de echtscheiding, dan krijg je al een aparte aangifte vanaf het 2de jaar na het jaar waarin jullie apart zijn gaan wonen.
In dat geval krijg je in 2024 ook een aparte aangifte. 

In de praktijk aanvaardt de belastingdienst al een aparte aangifte vanaf de feitelijke scheiding. De belastingdienst combineert dan zelf de 2 aangiftes om een gezamenlijke aanslag te berekenen. In dat geval moet je zelf een aparte papieren aangifte aanvragen. 
Meer info: website FOD Financiën.

Hoe zit dat als je wettelijk samenwoonde in plaats van gehuwd? 
Als je je wettelijke samenwoonst officieel hebt beëindigd in 2024, dan moet je dit jaar nog samen een belastingaangifte doen. 
Pas vanaf 2025 moet je apart een belastingaangifte doen. 

Heb je je wettelijke samenwoonst nog niet officieel beëindigd, maar woon je niet meer samen? Dan krijg je een aparte belastingaangifte vanaf het 2de jaar na het jaar waarin jullie apart zijn gaan wonen.

Heb je vragen over je belastingaangifte? Dan kan je terecht bij FOD Financiën

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant