Welke gezinsleden komen in aanmerking voor gezinshereniging? Het antwoord op die vraag is veranderd voor sommige gezinsleden. Hieronder vind je een overzicht voor de gezinssituaties waar we bij onze juridische helpdesk veel vragen over krijgen.  

  • Je bent het (stief)kind van een Belg dan moet je jonger zijn dan 18 jaar of ten laste voor een gezinshereniging met je (stief)ouder.
    Vroeger was dat jonger dan 21 jaar of ten laste. (Stief)kinderen van een Belg tussen de 18 en de 21 jaar moesten vroeger niet aantonen dat ze ten laste waren, nu wel.
     
  • Je bent een minderjarige Belg, dan moet je ouder het ouderlijk gezag hebben en je daadwerkelijk verzorgen en opvoeden om zich met jou te herenigen. Het gaat ook om materiële zorg.
    Vroeger volstond het dat je ouder die gezinshereniging vroeg met jou, je vergezelde en dat jullie affectieve banden hadden.
     
  • Je bent een minderjarige Unieburger, dan moet je ouder het ouderlijk gezag hebben en je daadwerkelijk verzorgen en opvoeden om zich met jou te herenigen. Het gaat ook om materiële zorg.
    Vroeger moest je ouder die gezinshereniging vroeg met jou, aantonen dat hij of zij je ten laste had en het hoederecht had. 
     
  • Je bent een minderjarige derdelander en je kreeg 1 van volgende beschermingsstatuten:
    • je bent erkend als vluchteling;
    • je kreeg subsidiaire bescherming;
    • je kreeg tijdelijke bescherming (Oekraïne).

Je ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden gezinshereniging krijgen, bijvoorbeeld als je niet gehuwd bent, jullie gaan samenleven, enzovoort. 

Vroeger kwamen alleen de ouders van niet-begeleide minderjarige in aanmerking, nu ook die van begeleide minderjarigen. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant