Sinds 10 juni 2024 vind je in de wet regels terug over de minnelijke schuldbemiddeling. Je vindt er een definitie, de verplichtingen voor de cliënt, de procedure... De nieuwe regels gelden voor alle minnelijke schuldbemiddelingen na 10 juni 2024. 
Hieronder vind je een korte uitleg van de verschillende regels.

De wet voorziet een definitie.
Schuldbemiddeling helpt je als je financiële problemen hebt of als je je schulden niet kan terugbetalen. Het doel is een duurzame oplossing vinden voor de financiële problemen. De schuldbemiddelaar helpt je om je schulden af te betalen. 

Schuldbemiddelaars moeten een opleiding volgen. 
Voor een schuldbemiddeling kan je terecht bij een advocaat of een erkende dienst zoals OCMW of CAW. De advocaat of de hulpverleners van het OCMW of CAW moeten volgens de nieuwe regels een opleiding volgen. Ze krijgen 2 jaar de tijd om die opleiding te volgen. 

Een schuldbemiddelaar is gebonden door het beroepsgeheim. 
De wet legt uitdrukkelijk vast dat een schuldbemiddelaar gebonden is door het beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat die geen info mag delen. Met de schuldeisers deelt die alleen de noodzakelijke info. 

De wet legt de procedure vast.
Een schuldbemiddeling start altijd op vraag van de cliënt. Dan tekenen de schuldbemiddelaar en de cliënt een overeenkomst. In de overeenkomst moeten:

  • de verplichtingen staan van de cliënt;
  • de taak van de schuldbemiddelaar staan;
  • het doel van de schuldbemiddeling staan; 
  • ...

Tijdens het eerste gesprek moet de schuldbemiddelaar de cliënt goed informeren

Bij de start van de schuldbemiddeling moet de schuldbemiddelaar de familiale en financiële situatie van de cliënt analyseren en kijkt hij welk budget nodig is voor het gezin. 
Daarna maakt de schuldbemiddelaar een lijst van de schulden. Dan moet de schuldbemiddelaar onderhandelen met de schuldeisers. De schuldbemiddelaar moet steeds een realistisch voorstel doen. 

De schuldbemiddelaar kan de cliënt niet vertegenwoordigen.
Als de schuldbemiddelaar vindt dat sommige schulden betwistbaar zijn, dan overlegt die dat met de cliënt. Daarna kan die de schuldeiser daarover aanspreken. 
Aanvaardt de schuldeiser de betwisting niet? Dan kan de schuldbemiddelaar met de cliënt overleggen om naar de rechtbank te gaan. De wet bepaalt dat de minnelijke schuldbemiddelaar de cliënt absoluut niet mag vertegenwoordigen in de rechtbank. 

De wet legt verplichtingen op aan de cliënt.
Je moet meewerken door bijvoorbeeld: 

  • de nodige info te geven; 
  • de nodige administratieve stappen te zetten; 
  • de schuldbemiddelaar te verwittigen als je familiale of financiële situatie wijzigt. 

Doet de cliënt dat niet? Dan kan de schuldbemiddelaar de schuldbemiddeling stopzetten.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant