Als je illegaal verblijft kan je voor je medische kosten hulp vragen aan het OCMW.
Normaal heb je geen recht op financiële hulp van het OCMW als je illegaal in België verblijft. Daarop bestaat 1 uitzondering: dringende medische hulp.
Als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, betaalt het OCMW de kosten van dringende medische hulp.
-
De medische zorgen zijn noodzakelijk.
De term ‘dringende medische hulp’ is misleidend. De medische verzorging moet niet steeds spoedeisend zijn.
Het gaat om medische zorgen die noodzakelijk zijn om gezond te blijven of om terug gezond te worden.
Een arts beslist of de medische zorgen noodzakelijk zijn. Normaal bezorgt hij/zij je vóór de behandeling begint een ‘attest dringende medische hulp’. Daarmee ga je naar het OCMW en doe je een aanvraag. Het OCMW onderzoekt of je ook aan de andere voorwaarden voldoet.
Opgelet!
Door de coronacrisis moet je arts je tussen 14 maart en 31 mei 2020 geen attestdringende medische hulp meer meegeven. Het OCMW weet dat en gaat je ook niet naar het attest vragen.
Vanaf 1 juni is een attest dringende medische hulp opnieuw verplicht voor nieuwe behandelingen.
Voor de behandelingen die al waren opgestart tussen 14 maart en 31 mei 2020 en die voortgezet worden na 1 juni heb je geen nieuw attest nodig.
-
Je verblijft illegaal. Het OCMW controleert je documenten.
-
Je bent behoeftig.
Het OCMW controleert dat via een sociaal onderzoek. Ze bekijken daarbij je inkomsten.
Tijdens de coronacrisis kan de maatschappelijk werker het sociaal onderzoek voeren zonder dat hij/zij je persoonlijk moet ontmoeten.
Als het OCMW je aanvraag goedkeurt, dan wordt dat opgenomen in Mediprima, een online platform voor zorgverstrekkers. Zo weet de zorgverstrekker dat hij de betaling niet aan jou moet vragen.
Wat als je plots zo ernstig ziek wordt dat de zorgen hoogdringend zijn en je nog geen aanvraag hebt gedaan bij het OCMW? Dan kan je rechtstreeks naar de arts of het ziekenhuis gaan. Leg je persoonlijke situatie uit en vraag dat de sociale dienst contact opneemt met het OCMW.
Opgelet! Tijdens de coronacrisis zijn er geen niet-dringende consultaties, onderzoeken en operaties. Die maatregelen gelden voor alle patiënten. Het maakt niet uit of je legaal verblijft of niet.
Je vindt meer info:
- in onze fiches rond dringende medische hulp;
- in ons nieuwsbericht rond hoe je tijdens de coronacrisis hulp vraagt aan het OCMW;
- op de website van de POD Maatschappelijke Integratie;
- in de nieuwsbrief van het Agentschap Integratie & Inburgering.
Heb je nog andere juridische vragen rond de coronacrisis? Klik dan rechtsonder op onze virtueel assistente Lexie. Zij helpt je verder naar het juiste antwoord.