Asielzoekers (verzoekers om internationale bescherming) hebben tijdens het onderzoek van hun aanvraag recht op materiële hulp in een opvangcentrum. Soms gaat het om financiële hulp van het OCMW.  Bij een definitieve negatieve beslissing over de asielprocedure wordt de hulp sinds 27 juni 2024 sneller stopgezet.

Een definitieve negatieve beslissing in een asielprocedure is een beslissing waartegen geen beroep meer mogelijk is bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV), bijvoorbeeld:

  • de verzoeker om internationale bescherming is niet in beroep gegaan binnen de 30 dagen na de kennisgeving, dus de beslissing is  definitief;
  • de verzoeker om internationale bescherming is in beroep gegaan bij de RVV, maar die heeft het beroep verworpen, dus de beslissing is definitief vanaf de kennisgeving van de negatieve beslissing van de RVV.

Vanaf het moment waarop de beslissing definitief is, is er nog een uitlooptijd van 30 dagen om in het opvangcentrum te verblijven of om hulp te krijgen van het het OCMW.

Voor 27 juli 2024 was die termijn langer. Toen werd de opvang of de financiële hulp pas stopgezet nadat de afgewezen asielzoeker nog eens een aparte brief had gekregen van de Dienst Vreemdelingenzaken waarin stond dat hij het land moest verlaten. Dat duurde soms een paar weken.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant