De herfst is in het land: de dagen worden korter, het wordt frisser buiten … Misschien staat bij jou thuis de verwarming al aan. Maar wat als de verwarmingsketel het niet doet? Wie moet dan de herstelling betalen: de verhuurder of de huurder?
Bij een huurovereenkomst voor een hoofdverblijfplaats:
- moet de verhuurder de grote herstellingen betalen. Herstellingen die nodig zijn door normale slijtage of door overmacht vallen daaronder.
- moet de huurder de herstellingen betalen die het gevolg zijn van een verkeerd gebruik of van een slecht onderhoud.
Voor huurovereenkomsten in Vlaanderen die gesloten zijn na 1 januari 2019 bestaat er een gedetailleerde lijst van kleine herstellingen die de huurder moet betalen.
De huurder heeft ook een meldingsplicht: hij moet de verhuurder zo snel mogelijk verwittigen als een herstelling nodig is, bijvoorbeeld als de verwarmingsketel het niet doet. Anders riskeert hij dat hij de extra kosten moet betalen als de schade groter is geworden omdat de verhuurder te laat op de hoogte was.
Daarnaast zijn er in Vlaanderen ook regels rond het onderhoud van de verwarmingsketel:
De huurder moet de verwarmingsketel gebruiken zoals een goede huisvader en zorgen voor het onderhoud ervan.
- Een centrale verwarmingsinstallatie op gas moet tweejaarlijks gecontroleerd worden door een erkende technicus.
- Een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie moet elk jaar gecontroleerd worden.
Na elk nazicht geeft de technicus een attest. Je moet dat attest bezorgen aan de verhuurder. Zo weet hij welke noodzakelijke herstellingen er eventueel moeten gebeuren.
Meer info vind je op onze website: